top of page

Care sunt orasele cu cea mai buna calitate a vietii din Europa? Partea I

Nu esti multumit de salariu? Sistemul educational sau de sanatate te dezamagesc constant? Sau poate pur si simplu vrei sa traiesti intr-o tara fara coruptie, alaturi de oameni civilizati si onesti, si pe langa asta sa castigi si suficienti bani pentru a-ti permite excursii in destinatii exotice in fiecare an.

Daca te intereseaza doar partea financiara, atunci poti sa citesti si Care sunt tarile cu cele mai mari salarii medii din lume?


Fara s-o mai lungim, sa incepem, zic.


1. Viena, Austria


E destul de simplu. Viena este deja la al nu stiu catelea an la rand capitala europeana cu indexul calitatii vietii cel mai ridicat. Asta se traduce prin transport public excelent, siguranta, salarii decente si un sistem de sanatate exemplar. Nu mai vorbim despre educatie, Viena avand unele dintre cele mai prestigioase universitati din lume.

Salariul mediu: ~2.900 euro/luna


Exemple salarii:

- Inginer - de la 3.200 euro/luna

- Medic generalist - de la 5.000 euro/luna

- Avocat - de la 4.000 euro/luna

- Sofer - de la 2.000 euro/luna

De ce recomandam Viena:

- Destul de ieftin din punct de vedere al chiriilor

- Un oras extrem de sigur, cu rate scazute ale criminalitatii

- Legaturi excelente de transport in jurul orasului si in afara Austriei

- Inconjurat de un peisaj rural uimitor

- Acces în Alpi si la sporturi de iarna

- Sistem educational de inalta calitate

- Sistem de transport in comun excelent si punctual


2. Zurich, Elvetia


Unul dintre centrele financiare si bancare ale lumii, orasul elvetian Zurich reprezinta un loc excelent pentru a lucra si a trai, mai ales daca lucrezi in sectorul bancar și al asigurarilor. Calitatea generala a vietii este perceputa ca fiind extrem de ridicata pentru un oras, cu aer curat de munte, strazi curate, Alpii elvetieni la doar o aruncatura de bat cu masina. Apropierea orasului Zurich de granitele Germaniei, Frantei si Austriei il face unul dintre cele mai internationale orase din Europa Centrala si este perfect pentru expatii care vor sa numeasca acest oras "acasa".

Salariu mediu: 5.850 euro/luna


Cu un salariu mediu mult mai mare ca media nationala (~4.900 euro/luna), Zurich este si orasul cu cel mai ridicat cost de trai din intreaga tara.


Exemple salarii:

- Inginer - de la 6.300 euro/luna

- Medic generalist - de la 6.600 euro/luna

- Casier - de la 3.200 euro/luna

De ce recomandam Zurich:

- Numeroase locuri de munca in domeniul bancar, financiar si asigurari.

- O calitate mai buna a vietii, cu aer curat si strazi curate.

- Oras multicultural international, hub regional cu acces facil in marile orase ale Europei

- Excelent pentru sporturi in aer liber.


3. Munchen, Germania


Fiind capitala a celui mai mare stat al Germaniei, Bavaria, Munchen a avut mult timp un rol important in ceea ce priveste istoria Germaniei, iar prezentul nu difera cu mult. Desi este doar al treilea oras ca marime al Germaniei, Munchen iti confera o senzatie de siguranta, una de familiaritate, relaxanta si un aer de peisaj rural. Acest lucru este evidentiat si de spatiile verzi ale orasului – Munchen are peste 20 de parcuri publice mari, inclusiv faimoasa Englisher Garten.

Transportul este impecabil, mai precis ca un ceas elvetian fabricat in Zurich. In plus, aici gasesti muzeul BMW, asa ca poti sa iti dai frau liber emotiilor tale de cocalar cu dorinte arzatoare de a merge pe liniile de tramvai.

Pe langa toate acestea, aici gasesti bere la greu. Si buna si multa. Mai ales daca prinzi festivalul Oktoberfest!

Salariu mediu: 4.200 euro/luna


Exemple salarii:

- Inginer la BMW - de la 6.600 euro/luna

- Medic generalist - de la 5.600 euro/luna

- Vanzator la Mall - de la 2.400 euro/luna


De ce recomandam Munchen: - Unul dintre cele mai mari orase din Germania, oferind o varietate de oportunitati - Oras verde, cu multe spatii deschise si parcuri - Sisteme de transport gestionate cu experienta si acuratete excelenta - Oras apropiat de Bavaria rurala si Alpii Bavarezi - Calitate excelenta a vietii4. Copenhaga, Danemarca


Populația fericita a orasului Copenhaga a devenit cunoscuta in ultimii ani in presa mondiala datorita conceptului lor „hygge” asupra modului de a trai viata. De fapt, acest mod de a aborda viata face parte deja din folclorul national.

In esenta, hygge inseamna a crea o atmosfera calda si a te bucura de lucrurile bune din viata alaturi de oameni buni. Stralucirea calda a lumanarilor este hygge. A te relaxa cu o persoana draga la un film - si asta este hygge. Si nu exista nimic mai hygge decat petreci mai mult timp cu cei dragi, discutand despre viata. Poate ca hygge explica de ce locuitorii acestei tari sunt unii dintre cei mai fericiti oameni din lume.

Salariu mediu: ~3.900 euro/luna

De ce recomandam Copenhaga:

- Stilul de viata relaxat, orientat mult catre un trai relaxat si confortabil, stilul hygge

- Universitati de top

- Transport excelent, sistem de sanatate de top

- Un oras extrem de sigur5. Barcelona, Spania


Nu este neaparat cel mai sigur oras din lume, dar daca ai visat vreodata ca viata ta sociala sa fie la rang de arta, aici cu siguranta iti vei putea indeplini acest vis. Daca poti sa treci peste valurile de turisti care sunt prezenti tot timpul anului, cu siguranta vei adora acest oras. Are de toate, de la arhitectura spectaculoasa, plaja superba, sistem de educatie foarte bun, parcuri spectaculoase si bineinteles vremea: iarna nu vei imbraca mai mult de un pulover, in zilele mai friguroase!

Barcelona este genul de oras in care vrei sa te muti si sa locuiesti toata viata, inca de cand esti in vacanta acolo!

Salariu mediu: 2.400 euro/luna

De ce recomandam Barcelona:

- Arhitectura superba

- Bucataria spaniola este excelenta

- Vreme grozava pe tot parcursul anului

- Asistenta medicala de top, peste media europeana

- Sisteme educationale de succes

- Plaje uimitoare si temperaturi excelente tot timpul anului


Cu seriozitate,

Geo, "Sefu" la Casa

@TheGuy

335 views0 comments
bottom of page