top of page

Care sunt orasele cu cea mai buna calitate a vietii din Europa? Partea I

Nu esti multumit de salariu? Sistemul educational sau de sanatate te dezamagesc constant? Sau poate pur si simplu vrei sa traiesti intr-o tara fara coruptie, alaturi de oameni civilizati si onesti, si pe langa asta sa castigi si suficienti bani pentru a-ti permite excursii in destinatii exotice in fiecare an.

Daca te intereseaza doar partea financiara, atunci poti sa citesti si Care sunt tarile cu cele mai mari salarii medii din lume?


Fara s-o mai lungim, sa incepem, zic.


1. Viena, Austria


E destul de simplu. Viena este deja la al nu stiu catelea an la rand capitala europeana cu indexul calitatii vietii cel mai ridicat. Asta se traduce prin transport public excelent, siguranta, salarii decente si un sistem de sanatate exemplar. Nu mai vorbim despre educatie, Viena avand unele dintre cele mai prestigioase universitati din lume.

Salariul mediu: ~2.900 euro/luna


Exemple salarii:

- Inginer - de la 3.200 euro/luna

- Medic generalist - de la 5.000 euro/luna

- Avocat - de la 4.000 euro/luna

- Sofer - de la 2.000 euro/luna

De ce recomandam Viena:

- Destul de ieftin din punct de vedere al chiriilor

- Un oras extrem de sigur, cu rate scazute ale criminalitatii

- Legaturi excelente de transport in jurul orasului si in afara Austriei

- Inconjurat de un peisaj rural uimitor

- Acces în Alpi si la sporturi de iarna

- Sistem educational de inalta calitate

- Sistem de transport in comun excelent si punctual


2. Zurich, Elvetia


Unul dintre centrele financiare si bancare ale lumii, orasul elvetian Zurich reprezinta un loc excelent pentru a lucra si a trai, mai ales daca lucrezi in sectorul bancar și al asigurarilor. Calitatea generala a vietii este perceputa ca fiind extrem de ridicata pentru un oras, cu aer curat de munte, strazi curate, Alpii elvetieni la doar o aruncatura de bat cu masina. Apropierea orasului Zurich de granitele Germaniei, Frantei si Austriei il face unul dintre cele mai internationale orase din Europa Centrala si este perfect pentru expatii care vor sa numeasca acest oras "acasa".

Salariu mediu: 5.850 euro/luna


Cu un salariu mediu mult mai mare ca media nationala (~4.900 euro/luna), Zurich este si orasul cu cel mai ridicat cost de trai din intreaga tara.


Exemple salarii:

- Inginer - de la 6.300 euro/luna

- Medic generalist - de la 6.600 euro/luna

- Casier - de la 3.200 euro/luna

De ce recomandam Zurich:

- Numeroase locuri de munca in domeniul bancar, financiar si asigurari.

- O calitate mai buna a vietii, cu aer curat si strazi curate.

- Oras multicultural international, hub regional cu acces facil in marile orase ale Europei

- Excelent pentru sporturi in aer liber.


3. Munchen, Germania


Fiind capitala a celui mai mare stat al Germaniei, Bavaria, Munchen a avut mult timp un rol important in ceea ce priveste istoria Germaniei, iar prezentul nu difera cu mult. Desi este doar al treilea oras ca marime al Germaniei, Munchen iti confera o senzatie de siguranta, una de familiaritate, relaxanta si un aer de peisaj rural. Acest lucru este evidentiat si de spatiile verzi ale orasului – Munchen are peste 20 de parcuri publice mari, inclusiv faimoasa Englisher Garten.