top of page

GHID 2022: Cum sa platesti impozitul la casa si masina online, fara sa iesi din casa!

Bine ati venit in trecut, sau ma rog, cum imi mai place mie sa-i zic...Romania. Cica cozi infernale la ghisee in primele 3 zile din noul an pentru plata impozitelor la case, masini, parcari, desi bonificatia (reducerea) pentru plata anticipata a taxelor, in cuantum de 10% se acorda daca platesti impozitele in PRIMELE 3 LUNI DIN AN. Horror. Dar hai sa zicem ca oamenii sunt foarte corecti si vor sa scape de datorii, chiar daca asta inseamna sa stea la cozi si cate 8 ore pe 3 Ianuarie.

Cum e cu online-ul asta domle?

Dar ce este cu adevarat minunat, este faptul ca la noi in sat (Romania) inca se plateste preponderent cu "cheș" (a se citi numerar). Pentru ca bancile sunt satana si evaziunea fiscala este in floare. Si mai e a 3-a categorie de persoane, cea care tine banii la saltea. Sau sub saltea. Whatever. Cei care sa zici ca au oarecum o scuza sunt persoanele care s-au nascut inainte sa existe curent electric in sat. Si intre cele doua razboaie. Dar golanii aia intre 18 - 50 ani de ce stau la coada? Sa-i enerveze pe tataii si mamaile care nu stiu cu online-ul?2022 va fi un an fabulos. Mai fabulos insa este urmatorul ghid care te invata pas cu pas cum sa-ti platesti taxele, ghici cum: ONLINE! (adica pe interneturi, de acasa, fara satana)


Sa incepem, zic.


0. Daca n-ai card si adresa de e-mail, poti sa te opresti din citit


N-ai card bancar, nu joci jocul "Cum sa platesti impozitul online". Pana sa ajungi la pasul 1, asigura-te ca ai card si ca ai si bani pe el. Altfel, mult succes la coada de 8 ore si la evaziune.

In plus, trebuie sa ai si un cont de e-mail - pentru asta, intra pe www.gmail.com, apasa "Creare cont" si urmeaza pasii de acolo - dureaza 5 minute (fara cont de e-mail/posta electronica, nu vei avea unde sa primesti informatiile necesare autentificarii pe platforma unde vei efectua plata, deci iar nu te joci jocul).


Pro tip: Este absolut gratuit sa iti faci card la aproape orice banca (nu cunosc nicio banca care mai percepe taxe de emitere/deschidere cont). Te costa doar un drum pana la cea mai apropiata sucursala si 10 minute - in cele mai multe cazuri, cardul se emite pe loc sau iti vine acasa in cateva zile.


v

La fel de gratuit este sa iti faci cont de e-mail. Dupa ce faci rost de card si mail, treci la pasul urmator. A, by the way: bine ai venit in anii 2000!


1. Intra pe www.ghiseul.ro

Imaginati-va acest site ca un ghiseu la care stai la coada sa platesti impozitul. Doar ca nu exista fizic. Si nici nu stai la coada. Aici este locul in care-ti vei plati acest tip de taxe.

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa deschizi telefonul sau calculatorul (ahahaha, calculatorul) si sa accesezi www.ghiseul.ro2. Autentifica-te (spune-i lui Ghiseul cine esti)


Pentru ca programul sa stie cat ai de platit, trebuie sa stie mai intai cine esti. Este foarte simplu, tot ce trebuie sa faci este sa urmezi pasii indicati. Pentru siguranta, iti detaliez si eu mai jos:

a. Apasa pe butonul "Creare cont"

b. In ecranul urmator, scrie-ti CNP-ul (codul numeric personal) in casuta alba si apasa apoi butonul "Verifica CNP"

c. Completeaza informatiile necesare din ecranul urmator (nume, prenume, judet, e-mail, etc) si treci la pasul urmator

IMPORTANT: Inainte de selecta Institutia, verifica daca localitatea/comuna/satul in care ai adresa de domiciliu (sau bunul pentru care vrei sa platesti impozit) este inregistrata. Poti verifica acest aspect aici: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/institutii/harta


d. Valideaza-ti cardul bancar - pas esential, pentru ca deh...online se plateste cu cardul. Pentru validare va trebui sa faci prima ta plata online (Yaaay!) in valoare de 1 leu (nu-ti face griji, suma iti va fi returnata, este necesara doar pentru validarea cardului). Completeaza campurile cu datele de pe cardul tau (Numar card - inscris pe card, este numarul lung format din seturi de 4 numere, numele tau inscris pe card, luna si anul expirare a cardului - inscrise pe card sub forma LL/AA si codul CVV2/CVC - cele 3 cifre inscrise pe spatele cardului tau - vezi foto mai jos), plateste si treci la pasul urmator.e. Verifica-ti acum e-mailul pentru ca ai primit acolo un mesaj cu informatii importante referitoare la pasul final pentru activarea contului tau pe ghiseul.ro.

Tot pe e-mail ai primit si un mesaj cu detalii referitoare la tranzactia bancara (1 leu) efectuata (cod tranzactie va fi necesar cand vei accesa "aceasta pagina" conform imaginii de mai sus). De regula este un cod de 4 cifre. Daca nu ai primit nimic pe e-mail verifica in aplicatia mobila aferenta bancii la care ti-ai facut cardul (intra pe aplicatie si verifica la tranzactii acest detaliu. Apoi completeaza codul in pagina pe care o deschizi din e-mailul primit de la ghiseul.ro (practic, apasand pe "aceasta pagina").


f. Felicitari! Ai primit acum un e-mail cu datele de autentificare


g. Autentifica-te! Adica intra pe ghiseul.ro si introdu numele de utilizator si parola primite pe e-mail3. Plateste-ti impozitul!


Odata intrat in contul tau, iti vor aparea aici taxele, impozitele si in anumite cazuri amenzile pe care le datorezi maretului stat roman.

Apasa pe butonul "Plateste" si urmeaza pasii pentru finalizarea platii (baga din nou numarul de card, data de expirare, nume - daca iti cere si codul CVV).


Gata! Ai platit impozitul online!


Acum fugi la frigider si ia-ti o bere, meriti. Ai economisit aproximativ o zi de drum si stat la coada, timp pe care poti sa-l utilizezi sa-ti planifici o vacanta sau mai multe sau sa incepi sa-ti indeplinesti rezolutiile pentru anul 2022!


Iar anul viitor o sa poti sa faci caterinca de vecinii tai care stau la coada la plata impozitului!


Cu amuzament,

Geo, "Sefu" la Casa

@The Guy300 views0 comments
bottom of page