top of page

Topul celor mai bune filme romanesti din ultimii ani - Partea I

Daca si tu esti un cinefil convins (daca ai intrat sa citesti acest articol cred ca te incadrezi), stii deja ca filmele romanesti urmeaza un tipar. Un tipar al filmelor triste, dezolante, dupa care iti vine sa vomiti in baie si sa te intrebi de ce te-ai nascut in Romania.

Sunt insa si filme bune (mai mult sau mai putin mediatizate) care merita si ele topul lor si, implicit, atentia ta. Haide sa vedem impreuna care sunt unele dintre cele mai bune filme romanesti din istoria recenta (si mai...moderna) a Romaniei (partea I).


Sa incepem, zic.


1. Nu ma atinge-ma (Touch me not, 2018) - Nota IMDB 5.6


Filmul care a castigat premiul Ursul de Aur la Berlin in 2018, regizat de Adina Pintilie, reprezinta o calatorie super bine spusa in lumea intimitatii.

Povestea: Un regizor de film si personajele ei se aventureaza intr-un proiect personal de cercetare despre intimitate. La granita fina dintre realitate si fictiune, Touch Me Not urmareste calatoriile emotionale ale Laurei, Tómas si Christian, oferind o perspectiva profund empatica in viata lor.

LINK IMDB2. Balanta (The Oak, 1992) - Nota IMDB 8.0


Un film mai vechi, post-revolutionar si indraznet cu exceptionala Maia Morgenstern.

Povestea: Nela (Maia Morgentern), fiica unui fost colonel de Securitate, se muta in provincie, dupa moartea tatalui ei, unde il intalneste pe Mitica (Razvan Vasilescu), un medic la spitalul local. Filmul lui Lucian Pintilie a avut premiera in 1992.


Pro tip: Filmul este disponibil si pe Netflix!


LINK IMDB3. Dragoste 1. Caine (Love 1. Dog, 2018) - Nota IMDB 6.0


Nu te lasa pacalit de nume. Un film care a primit 7 nominalizari si a castigat 3 premii (1 premiu Gopo pentru cea mai buna actrica in rol principal - Cosmina Stratan, 1 premiu C.I.C.A.E pentru cel mai bun film si 1 premiu tot pentru cel mai bun film acordat de Cineuropa Award). Filmul a fost regizat de Florin Serban.

Povestea: Un barbat singuratic ce traieste in munti gaseste o tanara care a fost batuta si abandonata in padure. El o face obiectul pasiunii sale, dar trecutul ei întunecat îi ajunge in scurt timp din urma.


Pro tip: Filmul este disponibil si pe Netflix!


LINK IMDB4. Aurora (2010) - Nota IMDB 6.6


Un film foarte bun. Nu mai zic nimic, ca apoi ziceti ca am dat din casa. Cristi Puiu + 8 nominalizari dintre care 7 premii castigate.


Viorel, un barbat de 42 de ani, tulburat de ganduri obscure, strabate orasul spre o destinatie cunoscuta doar de el.

LINK IMDB